20. des, 2016

Juleglede

Juleglede.

 

Det er mørketid. Det blir liksom aldri helt lyst, men i morgen, 21.desember, «snur» sola og vi går mot lysere tider igjen, og takk for det!

Nå er det straks jul, og vi skal alle få lov til å være som barn og glede og fryde oss over å være sammen, til god mat, pakker, lys og varme, kjærlighet, besøk, vise at vi setter pris på hverandre, at familie er lykke.

Men alle har det jo ikke sånn…, mange er ensomme, fattige, sjuke, redde, sørgende, noen er i konfliktsituasjoner med familien sin, mange er på flukt, i fengsel, i krigssituasjoner, i naturkatastrofer, offer for terror, mm….. Jula er for mange en av de vanskeligste tidene på året å komme gjennom. Det er viktig å huske på det.

Hva er den rette julegleden?

Den bygger faktisk på noe utenom oss selv. Den bygger på Guds frelse og fred og er Guds gave til oss mennesker. Den krever ingen ting av oss, bortsett fra å tro.

Det setter det hele litt i perspektiv når vi tenker på at i mer enn 4000 år før Jesus ble født, så fortalte profetene om Jesus som en gang skulle komme, han som skulle være lys og frelse for alle mennesker. Og for litt mer enn 2000 år siden skjedde det endelig, at Gud ga sin egen sønn til menneskene på jorda. Gud ble menneske. Jesus er 100 % Gud og 100% menneske. Hver jul skal vi få glede oss over nettopp dette underet, at Jesus ble født i en stall i Betlehem, og at vi kan få ta imot han med glede i hjertene våre.

Det at Gud ble menneske er helt umulig å forstå. Også at Jesus var både Gud og menneske. Men det er det troa vår bygger på, at Gud ble menneske julenatt, og dessuten påskens oppstandelsesunder. Det er så stort!!

Jula kan være en gledesfest, selv om omstendighetene rundt oss ikke alltid er som vi skulle ha ønsket oss. Selve julas budskap er noe alle kan glede seg over, uansett.

Å glede noen i jula er noe vi liker å gjøre. Å gi presanger kan ofte være like kjekt som å få.  Jeg har alltid vært av de som liker å gi egenproduserte julepresanger, og jeg vet at de som mottar dem blir glade. Det er i hvert fall det de gir uttrykk for og også sier at de ønsker seg. Spesielt nå når jeg en periode har hatt det trangt økonomisk, har jeg tenkt at jeg liksom ikke noe valg og at jeg gjerne skulle hatt råd til å kjøpe fine gaver. Men så tenker jeg, at det er tanken bak gavene som er det viktigste, det at de blir gitt med glede, kjærlighet og omsorg.

Men vi kan alle også glede et menneske som ikke står på gavelista vår, et menneske som vi møter eller som vi vet har det ensomt eller vondt. Vi kan gi penger til organisasjoner eller gi noe til en tigger vi møter på gata. Vi kan besøke et menneske eller invitere ham eller henne hjem. Mulighetene er mange. Hvis alle gjorde noe for ett menneske, ville mange få det litt bedre i verden, og litt mer juleglede.

Mor Teresa sa noe sånt som at, hvis du ikke kan hjelpe 100 mennesker, kan du i hvert fall hjelpe ett. Kan det være et lite juleglede-tips? Å være litt ekstra raus og omsorgsfull mot ett menneske du vet om eller møter, som kunne ha trengt nettopp det lille ekstra i jula?

 

Gledelig jul!

Hilsen Eli

 

Nå blir det ca ei ukes pause fra meg her.

 

 

 

Kommentarer

25.03.2018 07:59

Harald

Så mye fint du skriver og lager. Gud velsigne deg.
Hilsen hjemveien.blogspot.no

06.02.2017 10:00

Karin

Det er godt og meningsfullt å lese bloggen din. Dine flotte tekstilbilder og at du skriver , er bare en gave. Tusen takk , Eli

20.12.2016 19:39

Cecilie

Nydelig om julens hovedperson og budskap + viktig om å gjøre litt ekstra for de rundt oss, både kjente og ukjente. Kjenner også på den med gaver, men viktigere enn kroner er omtanke og tid brukt. Klem